Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület - VásárosnaményRendezvények


Információk:

Szállás: 45/570-206 - vasarosnameny@tourinform.hu
"Tisza Party": 45/470-153 - muvkvn@enternet.hu
Szilvaút: 45/470-414 - info@szilvaut.hu

Programok:

JÚNIUS

Tisza-Party

JÚLIUS

Aratónap - Tákos
A régi aratási szokások felelevenítése: kézi aratás, kévézés, csépelés. Emlékszik rá? Vagy kíváncsi hogyan volt? Itt a lehetőség: bekapcsolódhat a munkába, megismerheti az aratás régi eszközeit, sőt: búzakoszorút készíthet. 
Az ide látogatók megismerhetik a Beregi Keresztszemes készítését, kiállítás keretein belül megismerkedhetnek különböző motívumaival.

Csaronda Parti Kulturális Fesztivál - Csaroda
Július közepén a Csaronda patak partján nyüzsög az élet. Még az Árpádkori templom is csak évente egyszer láthat ilyet. Lábánál sátrak állnak, a sátrak körül sokadalom. Mesterek kínálják portékájukat, háziasszonyok főztjüket, a színpadon néptánc és népzene. Csodálatos környezet, mosolygó emberek. 

Nemzetközi Tisza túra
Igen régen volt már, mikor az első néhány vállalkozó kedvű fiatal elhatározta, hogy nekivág a Tiszának, s eredéstől egészen a Dunáig végigevezi a folyót. Izgalmas túra a természet ölén, a Tisza hullámain. Évről-évre több száz fiatal és nem annyira fiatal kel útra, ki hosszabb, ki rövidebb szakaszon, de egy biztos, az út után elmondhatják: megcsináltam… 

Kuruc Nap - Tarpa
A hagyományos beregi gasztronómiai és népzenei kínálaton túl a rendezvény egyediségét a kuruc kori időszakot idéző falusi utcai életkép és felvonulás adja. A korhű ruhába öltözött helybeliek és a sarcot szedő labancok koreografált utcai harca idézi fel a Rákóczi-szabadságharc korának hangulatát.

AUGUSZTUS

Kenderes Napok - Beregdaróc
Nem is gondolná az ember, milyen bonyolult folyamat, amíg egy kendertőből ruha vagy terítő készül. Hány apró fortély, mekkora emberi energia és idő szükséges hozzá. Nálunk megismerheti és megtanulhatja mindezt, a kendernyűvéstől a szövésig. S jövőre? Ön mutathatja be tudását. 

Határmenti Világzenei Fesztivál - Panyola
Két keleti szomszédunk (Románia és Ukrajna) közelében élve a "határmenti érzés" életünk szerves része. Távol a mozik, színházak és koncertek világától, befűztük a tűbe a helyi hagyományok véget nem érő fonalát, hogy azzal hímezhessük tovább terítőnket a panyolai fesztivál színpadára. Részeltek: www.panyola.hu

Szatmári Fesztivál

Túr-Party - Kölcse
A rendezvényre a Szatmári Fesztivál keretében kerül sor Kölcsében, a Táncsics utcában lévő sportpályán. Megközelíthető a 491. főútvonalon, Fülesd felől beérve a faluba a község szívében található református templom és fa harangtorony előtt balra letérve. A rendezvényen kulturális és hagyományőrző műsorokkal várják az érdeklődőket.

Nemzetközi Halászléfőző Verseny - Túristvándi
Reggel horgászversennyel indul a program, majd a kezdetét veszi a halászléfőzés. Egész napos kulturális és zenei programokkal várják az érdeklődőket. Megtekinthetjük még a népművészeti egyesületek és a régi mesterségek bemutatóját is, valamint megismerkedhetünk a Szatmári Pálinkákkal.

Nemzetközi Diófesztivál - Milota
A település világhírű terménye a vékonyhéjú ún. papírhéjú dió. A milotaiak olyan büszkék diójukra, hogy a híres termény népszerűsítése érdekében évente augusztus utolsó szombatján Nemzetközi Diófesztivált rendeznek. A virágokkal díszített községben ezen a napon számos dióból készült ételt kóstolhat a vendég. Új élményekkel, ismeretekkel gazdagodhat az, aki ellátogat az ország e legkeletibb csücskébe.

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny - Szatmárcseke
Szatmárcsekén mindenki megismerheti, hogyan készül az igazi szilvalekvár. Az egész éjszakán át tartó kavarást bárki kipróbálhatja. A rendezvény helyszíne a sportpálya szomszédságában lévő Kölcsey Fogadó. Százéves fák árnyékában állítják fel a lekvárfőző sátrakat, ahol vályogból rakott katlanokban fő a cibere, majd a lekvár két napon át. A fogadóban szállás és étkezési lehetőség várja a vendégeket. A kertben szabadtéri színpad található, a sportpálya vidámpark és játékos vetélkedők helyszíne. A szomszédos területen kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója várja az érdeklődőket. Évek óta 20-26 - hazai és külföldi - település főzőcsapata garantálja a sok finomságot, a látnivalót és a jó hangulatot.

Szenkeparti Nagyvásár - Penyige
Penyigén a Szenke patak partján kerül évente megrendezésre augusztus végén a Szenkeparti Nagyvásár. A rendezvény hagyományőrző, gasztronómiai, turisztikai látnivalókban bővelkedik. A vásárban kereskedelmi forgalomban nem kapható termékek  vásárolhatók. A régi ízek szabadtűzön programban megkóstolhatják a szatmári paraszti konyha remekeit, megtekinthetik a népi színjátszók fesztiválját, kiállításon, koncerten vehetnek részt. Este Vízi-mozi várja a vendégeket. Évről évre több tízezer vendég élvezi a vásári sokadalmat.

SZEPTEMBER

Szilvanap - Az új pálinka ünnepe - Tarpa
A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend rendezvénye. A lovagok felvonulása, az új pálinka minősítése, pálinkaverseny. Egész napos programok: minden ami szilva, lekvárkóstolás, pálinkakóstolás, aszalványkészítés. Ismerkedés a helyi gasztronómiával.

Copyright:  minden jog fenntartva            Design:  Pozytron